U bevindt zich hier: Home | Nieuws | Inburgeren en tegelijkertijd een vak leren tijdens duurzaam traject

08 mei 2017

Inburgeren en tegelijkertijd een vak leren tijdens duurzaam traject

Grote opkomst bij de start van ‘duurzaam inburgeren’ van Landstede Harderwijk afgelopen week. Statushouders kunnen daar vanaf 1 mei inburgeren en tegelijkertijd een beroepsopleiding volgen, waardoor het perspectief op werk een stuk groter wordt. Gemeente, sociale dienst, Vluchtelingenwerk, UWV en Landstede werken op een goede manier samen om inburgeraars een zo goed mogelijk toekomstperspectief te bieden.

De ene inburgeraar is de andere niet. De een heeft een universitaire opleiding gevolgd in het land van afkomst, de ander moet nog leren schrijven. De niveaus verschillen enorm. Maar er zijn twee grote overeenkomsten. Allemaal moeten ze inburgeren, allemaal willen ze graag zo snel mogelijk aan het werk en/of doorstuderen. Landstede biedt al langer maatwerk op het gebied van inburgeren en is met meer dan 450 studenten in de Entree-opleiding een van de grootste van Nederland. Die twee krachten worden nu samengevoegd.

Duurzaam inburgeren
Al tijdens het inburgeringstraject kunnen deelnemers de Entree-opleiding volgen. Dat biedt grote voordelen. De twee trajecten versterken elkaar. Door de stages leren de inburgeraars de taal veel sneller spreken. Het vak Loopbaan en Burgerschap is een goede aanvulling op de Oriëntatie op de Arbeidsmarkt van de inburgeraars en de Kennis van de Nederlandse Maatschappij die ze moeten hebben.
De deelnemers krijgen zicht op verschillende vervolgopleidingen door de dertien uitstroomrichtingen die Entree heeft, van zorg via techniek en horeca tot groen. De integratie van de twee trajecten bespaart de inburgeraars veel tijd en het mooiste is dat de trajecten tegelijkertijd leiden tot zowel inburgering als een startkwalificatie of werk.

Maatwerk
In de geïntegreerde trajecten gaat het om maatwerk. Iedereen krijgt onderwijs dat bij hem of haar past. Daarom heeft Entree-manager Thea van Tolij met alle deelnemers afzonderlijk een intakegesprek gehad. ‘Het is belangrijk om goed te inventariseren wie wat kan en waar hij of zij het best tot z’n recht komt’, legt ze uit. ‘We kijken naar de niveaus en naar de mogelijkheden. Het mooie van onderwijs volgen bij een ROC als Landstede is dat we alle mogelijkheden hebben om de meest gevarieerde trajecten te kunnen bieden.’
Tot de standaard leermiddelen behoren boeken en een laptop met de licenties om te oefenen, mogelijkheden tot interactieve scholing en het opdoen van 21ste eeuwse vaardigheden.

Goede samenwerking
Tijdens de startbijeenkomst op maandag 1 mei waren inburgeraars, medewerkers van de sociale dienst en Vluchtelingenwerk, en andere begeleiders aanwezig. De deelnemers kregen uitleg over de verschillende mogelijkheden. Er werd informatie gegeven over bijvoorbeeld studiefinanciering en aanvraagmogelijkheden. Vervolgens was er een rondleiding door school. ‘Landstede Harderwijk heeft goede contacten met gemeente, sociale dienst, UWV en Vluchtelingenwerk binnen de FactorWerk, het Regionaal Werkbedrijf’, zegt Corry Mosterd, projectleider duaal trajecten. ‘Daarom hebben we zoveel aanmeldingen. Alle betrokken organisaties werken zorgvuldig samen en de lijntjes zijn kort. Dat werkt heel prettig en het komt de inburgeraars ten goede.’

Automonteur worden
Berhane Beraki (19) weet er alles van. Drie jaar geleden kwam hij uit Eritrea naar Nederland en sinds een jaar woont hij in Nunspeet. ‘Ik heb eerst de Internationale Schakelklas gedaan. Ik volg het inburgeringstraject en ik ga nu ook Entree doen. Ik wil automonteur worden. Na Entree ga ik dan verder leren, misschien werken en leren tegelijk, dat kan ook. Ik hoop dat ik in september het inburgeringsexamen kan doen en dat ik dan stage kan gaan lopen voor Entree. Ik vind het heel mooi dat dit nu allemaal tegelijk kan!’ 

Deel deze pagina:

Laatste nieuws

Grote opkomst bij de start van ‘duurzaam inburgeren’ van Landstede Harderwijk afgelopen week. Statushoude...

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over landstede ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bel gratis: 0800-0245666

Blijf altijd op de hoogte

Blijf Landstede volgen via social media om de laatste updates te ontvangen.