U bevindt zich hier: Home | Zwolle

Zwolle

Welkom bij volwassenenopleidingen MBO, bedrijfstrainingen en cursussen van Landstede in Zwolle. Hier vindt u al het actuele Landstede aanbod in Zwolle.

 Volwassenen

academie voor Zelfstandigheid

De academie voor Zelfstandigheid (avZ) is een landelijk concept dat nu door StartCollege (onderdeel van Landstede Groep) wordt uitgevoerd.

Lees verder

Basiskennis Calculatie (BKC)®

Voor iedereen die stappen wil zetten in de financieel-administratieve richting en daarbij kennis van calculatie nodig heeft. Met deze opleiding heeft u de mogelijkheid tot het behalen van een landelijk erkend diploma. U wordt opgeleid voor het examen Basiskennis Calculatie®, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Deze opleiding vindt plaats in Harderwijk en Zwolle. Voor zelfstandige ondernemers en zzp-ers kan deze opleiding een aanzienlijke bijdrage bieden in de bedrijfsvoering.

Lees verder

Basistraining EHBO van Het Oranje Kruis

Met het EHBO-diploma van Het Oranje Kruis bent u in staat op een juiste wijze Eerste Hulp te verlenen. Op uw werk, op straat, maar ook thuis. U leert bijvoorbeeld wat u moet doen als iemand zich in zijn vinger snijdt, zich bij het uitstappen uit de bus verstapt of in de rij bij de kassa in elkaar zakt. De basistraining EHBO van Het Oranje Kruis resulteert in het diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis.

Lees verder

Branche-opleiding Schoonheidsverzorging basis

Tijdens de branche-opleiding Schoonheidsverzorging Basis leert u de kneepjes van het vak, de basis die u nodig heeft om als schoonheidsspecialist aan de slag te kunnen gaan. Harsen, verven, epileren, make-up aanbrengen, maar ook het gezicht reinigen, masseren en maskers aanbrengen behoren tot de dagelijkse handelingen die u verricht. Verder heeft u veel persoonlijk contact, geeft u adviezen over de verzorging en levert u een bijdrage aan het zelfvertrouwen van de klant. Tijdens de opleiding werkt u regelmatig met modellen.

Lees verder

Branche-opleiding Voetverzorger/Pedicure

Wilt u graag als pedicure/voetverzorger aan het werk? Landstede Training, Opleiding & Advies biedt de perfecte, praktijkgerichte brancheopleiding. Voeten zijn een belangrijk onderdeel van het lichaam. Steeds meer mensen tobben met voetklachten, zoals nagel-misvormingen, likdoorns en eeltvorming. Ook een te zware belasting van voeten en benen of een aangeboren afwijking zorgt vaak voor problemen. Als professioneel voetverzorger/pedicure kunt u mensen snel van hun klachten afhelpen. Maar, ook het opsporen en wegnemen van de oorzaak behoort tot de veelomvattende taak van de voetverzorger.

Lees verder

Cursus voor analfabeten (maatwerk)

Deze cursus is bestemd voor anderstaligen van 18 jaar en ouder, die (beter) Nederlands willen leren lezen en schrijven. Na deze cursus kunt u ook deelnemen aan het programma voor het inburgeringsexamen NT2

Lees verder

Dienstverlening profiel Helpende Zorg & Welzijn 3LW (niveau 2) voor gastouders

Met het diploma Dienstverlening met uitstroom profiel Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) voldoet u aan de opleidingseis om als gastouder kinderen te mogen opvangen bij u thuis of bij de vraagouder thuis. Als gastouder verzorgt u kinderen, doet u taken in het huishouden en organiseert u activiteiten. U werkt zelfstandig en communiceert veel met de ouders van de kinderen en het gastouderbureau.

Lees verder

Dienstverlening profielZorg & Welzijn (niveau 2)

Wilt u op een praktische manier kinderen, volwassenen of ouderen helpen die ondersteuning nodig hebben? Als Dienstverlener met het profiel Helpende Zorg & Welzijn ondersteunt u hen bij hun verzorging, doet u taken in het huishouden of helpt u mee bij het organiseren van activiteiten. Vaak werkt u daarbij samen met collega’s.

Lees verder

EHBO Herhalingstraining

Heeft u al een EHBO-diploma van Het Oranje Kruis? Dan is dit DE cursus om uw diploma geldig te houden.

Lees verder

Elementair Boekhouden

U wordt opgeleid voor het examen Elementair Boekhouden, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Deze opleiding vindt plaats in Harderwijk en Zwolle.

Lees verder

European Business Competence Licence (EBC*L) Niveau A: Basiscertificaat

De gediplomeerde kent de economische doelstellingen van een onderneming, begrijpt het bedrijfseconomisch begrippenkader en is daarop aanspreekbaar. Met dit niveau is een basiskennis ontwikkeld, om als ondernemer te kunnen denken en handelen.

Lees verder

European Business Competence Licence (EBC*L) Niveau B: Managementcertificaat

In aansluiting op EBC*L A, bieden we een volgende cursus aan om het EBC*L B certificaat te kunnen behalen. Aan de orde komen het maken van een ondernemingsplan en het opstellen van een bedrijfsbegroting. Daarnaast bespreken we wat marketing inhoudt en hoe je klanten en bedrijven kunt werven.

Lees verder

Fitness & Health Coördinator (Fitnesstrainer B)

Heb jij je fitnesstrainer A diploma en wil je je verder bekwamen als Fitnesstrainer? Volg dan de opleiding Fitness & Healt Coördinator B.

Lees verder

Fitness & Health Instructor A (Fitnesstrainer A)

Wil je fitness instructeur worden? Landstede biedt in samenwerking met Fitvak een eenjarige opleiding tot Fitness & Health Instructor.

Lees verder

Gymnastiek leider 3

Wil je gymles geven op een school of sportvereniging? Met de opleiding Gymnastiek leider 3 word je opgeleid tot gymnastiekleider met een erkend KNGU-diploma

Lees verder

Hairstylist Heren

Niet alleen kleren maken de man, maar het kapsel ook! In een half jaar leren we u de fijne kneepjes van het vak: wassen, knippen/snijden, opknippen/opscheren, föhnen en het knippen van de baard.

Lees verder

Hairstylist I Dames

Altijd al kapper willen worden, maar de stap nooit gezet? In een jaar leren we u de fijne kneepjes van het vak: wassen, knippen, föhnen, permanenten, enkelvoudige kleuringen en kleurspoelingen.

Lees verder

Hairstylist II Dames

In deze vervolgcursus op Hairstylist I Dames leert u meer technieken om u verder te professionaliseren: uitgebreide kleurenleer, highlights, dames knip- en snijdtechnieken, gecombineerd met stylingtechnieken, watergolven, lang haar vlechten en opsteken.

Lees verder

Helpende Zorg & Welzijn, Randgroepjongerenwerk (Sociaal Werk)

Als Helpende Zorg en Welzijn Randgroepjongerenwerk werkt u in opdracht van en samen met een leidinggevende aan het verbeteren van het persoonlijke leven van rand-groepjongeren. U bereidt allerlei (sportieve) activiteiten voor en voert deze met de jongeren uit.

Lees verder

Leider sportieve recreatie

Recreëer je graag met een sportieve inslag en wil je niet alleen onderdeel uitmaken van de groep maar de groep ook op een professionele manier kunnen begeleiden? Met de opleiding Leider sportieve recreatie van Landstede leer je hoe je sportieve recreanten professionele en veilige begeleiding kunt bieden.

Lees verder

Lesgever Zwem-ABC

Wil je graag zweminstructeur worden? Landstede biedt in samenwerking met de NRP-NRZ de eenjarige opleiding lesgever Zwem-ABC.

Lees verder

Loop-/conditietrainer 3

Merk jij ook dat er veel behoefte is aan professionele begeleiding in de loopsport? Met de opleiding Loop-/conditietrainer 3 leer je loopsporters begeleiden tijdens hun trainingen.

Lees verder

Maatschappelijke Zorg (niveau 3)

Als medewerker maatschappelijke zorg werkt u met mensen die leven met een beperking en/of psychosociale problematiek: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Lees verder

Maatschappelijke Zorg (niveau 4)

U werkt met mensen die leven met een beperking en/of psychosociale problematiek: jonge en volwassen mensen en ouderen.

Lees verder

Mbo-Verpleegkundige (niveau 4)

Als verpleegkundige bent u verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van verpleegkundige zorg. U organiseert en coördineert de zorg rondom de individuele zorgvrager.

Lees verder

Medicijnen verstrekken

U krijgt kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het op een adequate en professionele wijze uitvoeren van werkzaamheden die behoren bij het toedienen en omgaan met medicijnen.

Lees verder

Medische Kennis en Terminologie

In de gezondheidszorg en de verzekeringsbranche worden vaak medische termen gebruikt. Deze medische termen zijn essentieel in de communicatie tussen medische professionals, een term omschrijft precies een medische toestand, ook internationaal. Om te kunnen samenwerken met medische professionals is het van belang dat u deze termen beheerst in woord en geschrift. U wordt opgeleid voor het diploma Medische Kennis en Terminologie, afgegeven door de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens. In deze erkende cursus leert u de belangrijkste begrippen in de medische wereld kennen waarmee u terecht kunt in een groot aantal functies.

Lees verder

Nederlands

Een cursus Nederlands met extra aandacht voor taalverzorging en taalvaardigheden. Voor volwassenen die hun taalniveau naar niveau 2F en 3F willen brengen

Lees verder

Nederlands als Tweede Taal

U bent niet in Nederland geboren en u wilt de Nederlandse taal leren? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden om beter Nederlands te leren.

Lees verder

Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg

Als Pedagogisch Medewerker Jeugdzorg geeft u leiding aan een groep jongeren. U werkt in een open of gesloten instelling waar jongeren tijdelijk wonen omdat het bijvoorbeeld thuis niet goed gaat.

Lees verder

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)®

Voor personen die een grondige kennis willen verkrijgen op financieel en administratief gebied. De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden® richt zich op functies waarbij boekhoudkundig en bedrijfseconomisch inzicht in de organisatie van belang is. U wordt steeds meer een professional in de financiële administratie en wordt opgeleid voor het examen Praktijkdiploma Boekhouden®, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Deze opleiding vindt plaats in Harderwijk en Zwolle.

Lees verder

Rekenen

Een cursus rekenen voor volwassenen vanaf 18 jaar, die hun rekenvaardigheid op niveau 2F en 3F willen verbeteren

Lees verder

Scholing Verpleegtechnisch handelen

Het uitvoeren van risicovolle en voorbehouden handelingen in de zorg is iets wat alleen bevoegde en bekwame verzorgenden en verpleegkundigen mogen doen. Volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) moeten deze handelingen regelmatig worden uitgevoerd om ze te mogen blijven doen. Daarom biedt Landstede een scholing aan.

Lees verder

Ski-/ snowboardinstructeur

Voel jij je thuis in de sneeuw en wil je les gaan geven in een wintersport? Bij de Snowsport Academy van Landstede kun je trainersdiploma's halen voor verschillende wintersporten.

Lees verder

Sociaal Cultureel Werk (Sociaal Werk)

Veel mensen in onze maatschappij zouden buiten de boot vallen als ze geen ondersteuning krijgen. Als Sociaal Cultureel Werker leert u kwetsbare groepen hoe ze zich staande kunnen houden, of hoe ze verder komen door hun kansen en talenten te laten benutten.

Lees verder

Sportleider aangepaste sporten

Wil je graag het sporten voor mensen met een handicap mogelijk maken? Tijdens de opleiding Sportleider aangepaste sporten leer je hoe je mensen met een beperking kunt laten sporten.

Lees verder

Sportleider beweeggroepen

Wil jij zelf graag gezond ouder worden maar ook andere mensen daarbij helpen? Tijdens de opleiding Sportleider beweeggroepen van Landstede leer je hoe je mensen kunt helpen om gezond ouder te worden.

Lees verder

Training Gastouders in bezit van diploma Helpende Zorg & Welzijn

Heeft u tussen 2010 en 2013 het diploma Helpende Zorg & Welzijn (niveau 2) voor gastouders gehaald? Daarmee mag u officieel werken in de zorg.

Lees verder

Training Gastouders in bezit van diploma Helpende Zorg & Welzijn

Lees verder

Training verplaatsen met hulpmiddelen

Voor wie? - Mantelzorgers, vrijwilligers die willen leren om een zorgvrager goed te tillen en hiervoor de juiste hulpmiddelen te gebruiken. - Helpenden, zorghulpen, ADL-hulpen, bejaarden- en gezinshelpenden, begeleiders die vaardigheden op het gebied van verplaatsen van zorgvragers weer willen actualiseren of hun kennis op dit gebied weer willen opfrissen.

Lees verder

Training voor basiszorg

Bent u mantelzorger, vrijwilliger of wilt u zich oriënteren in de zorg? In dat geval kunt u bij Landstede gedurende 5 bijeenkomsten een praktijkgerichte training volgen om de benodigde ervaring op te doen.

Lees verder

UEFA B trainer/coach II

Heb je UEFA C trainer/coach III afgerond dan kun je verder met de opleiding UEFA B trainer/coach II. Landstede biedt in samenwerking met de KNVB deze eenjarige opleiding aan voor volwassenen.

Lees verder

UEFA C trainer/coach III jeugd

Wil je voetbaltrainer worden van een jeugdvoetbalteam? Landstede biedt in samenwerking met de KNVB een eenjarige opleiding aan voor volwassenen.

Lees verder

Vakopleiding Visagie

We willen meer dan gewoon goed voor de dag komen. Uiterlijke verzorging krijgt steeds meer aandacht, van iedereen. Een goed, stralend uiterlijk draagt immers voor een belangrijk deel bij aan ons zelfvertrouwen. Make-up kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Door te camoufleren of juist te accentueren. De visagist is daarin een ware kei. Met deze vakopleiding krijgt u de fijne kneepjes van het visagistenvak onder de knie.

Lees verder

Verzorgende IG (niveau 3)

Als verzorgende in de individuele gezondheidszorg heeft u een interessant, afwisselend en boeiend beroep.

Lees verder

Workshop Hair extensions

De technieken van hair extensions komen zowel theoretisch als praktisch aan de orde en zijn direct toepasbaar.

Lees verder

Bedrijven & Instellingen

Basiskennis Calculatie (BKC)®

Voor iedereen die stappen wil zetten in de financieel-administratieve richting en daarbij kennis van calculatie nodig heeft. Met deze opleiding heeft u de mogelijkheid tot het behalen van een landelijk erkend diploma. U wordt opgeleid voor het examen Basiskennis Calculatie®, onderdeel van het koepeldiploma Financial assistant, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Deze opleiding vindt plaats in Harderwijk en Zwolle. Voor zelfstandige ondernemers en zzp-ers kan deze opleiding een aanzienlijke bijdrage bieden in de bedrijfsvoering.

Lees verder

Basistraining EHBO van Het Oranje Kruis

Met het EHBO-diploma van Het Oranje Kruis bent u in staat op een juiste wijze Eerste Hulp te verlenen. Op uw werk, op straat, maar ook thuis. U leert bijvoorbeeld wat u moet doen als iemand zich in zijn vinger snijdt, zich bij het uitstappen uit de bus verstapt of in de rij bij de kassa in elkaar zakt.

Lees verder

Bedrijfseconomie EBC*L A/B

De effectieve cursus bedrijfseconomie EBC*L is nu ook in Nederland te volgen. Enkele jaren geleden zijn ze succesvol in onder andere Duitsland, Oostenrijk en Italië geïntroduceerd. De EBC*L-cursussen niveau A/B voor leidinggevenden zijn toegankelijk opgezet, praktisch, actueel en houden rekening met uw voorkennis. U heeft de mogelijkheid de cursus af te ronden met een examen en een internationaal erkend certificaat. Na het volgen van de cursus heeft u op een effectieve en efficiënte manier bedrijfseconomische basiskennis opgedaan.

Lees verder

Bedrijfseconomie EBC*L C

De EBC*L-cursus niveau C is een vervolg op EBC*L A en B en is bedoeld voor managers en leidinggevenden die niveau B succesvol hebben afgerond. Het niveau is hoog. Het gaat niet alleen om toepassing van kennis maar vooral om het ontwikkelen van integrale ondernemerschapscompetenties. U werkt aan competenties die gerelateerd zijn aan visieontwikkeling, blijven leren, houding, inzicht en vaardigheden. Het portfolio speelt een zeer grote rol. De cursus kunt u afronden met een examen en een internationaal erkend certificaat. Na het volgen van de cursus heeft u op een effectieve en efficiënte manier uw bedrijfseconomische kennis verdiept.

Lees verder

Bedrijfskunde

De opleiding Bedrijfskunde (postbachelor Bedrijfskunde basis) is bedoeld voor managers en leidinggevenden die in hun werk met bedrijfskundige aspecten te maken krijgen. Steeds vaker denkt u na over vraagstukken die het hele bedrijf en de omgeving ervan beïnvloeden. U maakt uw keuzes veelal intuïtief, maar u wilt deze beter gaan onderbouwen. U denkt na over hoe u vanuit uw functie meer invloed uit kunt oefenen binnen de organisatie. Het is een opleiding op maat: op basis van een intakegesprek wordt uw vertrekpunt bepaald en een leerplan opgesteld, waarna u uw vorderingen vastlegt en zichtbaar maakt in een portfolio.

Lees verder

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)

Een Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is een functionaris met opsporingsbevoegdheid. Voorbeelden zijn onder meer jachtopzieners, milieu-inspecteurs, boswachters, parkeercontroleurs en medewerkers van de Arbeidsdienst.

Lees verder

EHBO Herhalingstraining

Heeft u al een EHBO-diploma van Het Oranje Kruis? Dan is dit DE cursus om uw diploma geldig te houden.

Lees verder

Elementair Boekhouden (EB)

Deze opleiding, die wordt gegeven in Harderwijk en Zwolle, is bestemd voor personen die een theoretische kennis van boekhouden willen hebben, met daaraan gekoppeld een landelijk erkend diploma. U wordt opgeleid voor het examen Elementair Boekhouden, onderdeel van het koepeldiploma Financial assistant, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Lees verder

In company maat traject Nederlands

Effectieve communicatie is onmisbaar in elk bedrijf. Zo is het in ieders belang dat werknemers hun collega’s en leidinggevenden goed begrijpen. Voor werknemers met een buitenlandse achtergrond kan de Nederlandse taal een struikelblok vormen. In overleg met u, als werkgever, wordt bekeken waar behoefte aan is.

Lees verder

Intern ondernemerschap

De opleiding Intern ondernemerschap is voor managers en leidinggevenden die in willen spelen op de veranderende omgeving. Markten veranderen, de levensduur van producten en diensten wordt steeds korter, technische ontwikkelingen staan niet stil en klanten worden veeleisender. Hierdoor staan ondernemingen voor grote uitdagingen. Om te overleven en succes te hebben is initiatief nemen, lef tonen en voortdurend vernieuwen noodzakelijk, oftewel: innovatief ondernemerschap. Ook medewerkers vragen hierom. Zij willen meer zelfstandigheid, meer verantwoordelijkheid en voldoende uitdaging. Ze willen stakeholder zijn. Intern ondernemerschap wordt daardoor populairder.

Lees verder

Leidinggeven 1

De opleiding Leidinggeven 1 is bedoeld voor leidinggevenden en managers die hun communicatie willen verbeteren en hun kennis over klantgerichtheid, overlegvormen, onderhandelen, conflicthantering, timemanagement en plannen en organiseren willen verbreden. Het is een opleiding op maat: op basis van een intakegesprek wordt uw vertrekpunt bepaald en een leerplan opgesteld, waarna u uw vorderingen vastlegt en zichtbaar maakt in een portfolio.

Lees verder

Leidinggeven 2

De opleiding Leidinggeven 2 is bedoeld voor leidinggevenden en managers die een beter leider willen worden, meer willen weten over gedrag, delegeren, functioneringsgesprekken, rapporteren, coachen en motiveren. Het is een opleiding op maat: op basis van een intakegesprek wordt uw vertrekpunt bepaald en een leerplan opgesteld, waarna u uw vorderingen vastlegt en zichtbaar maakt in een portfolio.

Lees verder

Leidinggeven aan jezelf

De opleiding Leidinggeven aan jezelf is bedoeld voor leidinggevenden en managers die zichzelf beter willen leren kennen om zo een betere leidinggevende/manager te worden. Assertiviteit, zelfinzicht, stressbestendigheid, omgaan met conflicten en agressie, en samenwerken en communiceren zijn onderwerpen waarop tijdens de opleiding wordt ingegaan. Het is een opleiding op maat: op basis van een intakegesprek wordt uw vertrekpunt bepaald en een leerplan opgesteld, waarna u uw vorderingen vastlegt en zichtbaar maakt in een portfolio.

Lees verder

Medicijnen verstrekken

De deelnemers krijgen binnen deze scholing inzicht, kennis en vaardigheid aangeboden om op een verantwoorde, professionele wijze de zorg rondom het toedienen van medicijnen te kunnen uitvoeren bij de client. De beleidskaders van de organisatie zijn daarbij bepalend.

Lees verder

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)®

Voor personen die een grondige kennis willen verkrijgen op financieel en administratief gebied. De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden® richt zich op functies waarbij boekhoudkundig en bedrijfseconomisch inzicht in de organisatie van belang is. U wordt steeds meer een professional in de financiële administratie en wordt opgeleid voor het examen Praktijkdiploma Boekhouden®, afgegeven door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Deze opleiding vindt plaats in Harderwijk en Zwolle.

Lees verder

Training Gastouders in het bezit van diploma Helpende Zorg & Welzijn

Hebt u tussen 2010 en 2013 het diploma Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 voor gastouders gehaald? Daarmee kunt u officieel werken in de zorg. Hebt u tijdens dit diplomatraject geen ervaring opgedaan in de zorg? En wilt u wél graag gaan werken in de zorg?

Lees verder

Gemeentes & Instanties

Cursus Persoonlijke Elevator Pitch

‘Solliciteren nieuwe stijl’ betekent uzelf profileren bij het ontmoeten van mensen die er toe doen. Mensen die voor u van belang zijn bij het zoeken naar werk moeten u leren kennen. Daarvoor heeft u vaak niet veel tijd.

Lees verder

Cursus EBC*L Enterprise Life Manager

Het beginnen met een onderneming is een uitdaging en het verwacht bepaalde vaardigheden van u. Gaat u die uitdaging aan?

Lees verder

Cursus Social Media

Als u Social Media succesvol wilt inzetten, dan is een gedegen Social Media plan essentieel. Tijdens onze Social Media cursus leert u alle ‘ins en outs’ van Social Media. Wat zijn de verschillende kanalen? Waar bevindt mijn doelgroep zich? En nog belangrijker: hoe bereikt u deze op een efficiënte manier? U sluit de cursus af met een Social Media-plan.

Lees verder

Cursus Zakelijk Duits

Duits is één van de meest gesproken talen in Europa. Als u op een effectieve manier zaken wilt doen met Duitsland is het handig om goede kennis te hebben van de Duitse taal.

Lees verder

Cursus Zakelijk Engels

Engels is de wereldtaal. Daar kunnen we gewoonweg niet omheen. Daarom is het handig om goed kennis te hebben van de Engelse taal.

Lees verder

Cursus Zakelijk Nederlands

Goede kennis van de Nederlandse taal is onmisbaar op de werkvloer en in uw privéleven. Als u effectief en begrijpelijk met anderen wilt communiceren is het belangrijk dat u het Nederlands goed beheerst.

Lees verder

Windows 7/8 + Office pakket 2010

Steeds meer bedrijfsprocessen worden digitaal afgehandeld. Kennis van de meest gebruikte systemen en programma’s is daarbij essentieel. Tijdens deze cursus krijgt u de belangrijkste vaardigheden voor zakelijk gebruik onder de knie.

Lees verder